Thursday, 12 October 2017

10 TIPS MAMPU MEMBERIKAN KULIT CANTIK DAN BADAN YANG SIHAT

Assalamualaikum. Selamat petang semua. Pernah tak Anda terfikir apakah rahsia seseorang itu lebih cantik berbanding kita jumpa beliau bertahun yang lepas? Lagi satu kita melihatnya lebih nampak muda dari usia sendiri. Pernah tidak Anda mencungkil rahsianya?

Namun dalam Shaklee yang pernah saya mempelajari di dalam Kelas Nutrisi, sebenarnya kita boleh melambatkan proses penuaan tersebut dengan cara mengubah 80% dari pengaruh pemakanan kita sendiri dan selebihnya daripada gaya kehidupan kita. Sel Telomere itulah sepatutnya kita jaganya dari pemendekkan. Jika sel telomere ini pendek maka muka kita nampak lebih tua dari usia dan juga mudah mendapat penyakit kronik. VIvix dan Vitamin E antara salah satu melambatkan Sel Telemore memendek dengan lebih cepat. Boleh baca selanjutnya di SINI.


Jadi untuk kita menjayakan bagi melambatkan Sel Telomere tersebut apa kata baca senarai menyeluruh ini:


1. Pilih yang segar-segar belaka

Apakah maksud ini? Setiap pagi rutin saya adalah minum air jus buah-buahan yang dikisarkan dan ditambah dengan 2 sudu Soya ESP. Serius sedap sangat. Lagi pun segar dan beri manfaat ke atas kulit kita. Lagi- lagi macam Faizah, memang inilah setahun semasa memulihkan kulit kegiatan meminum minuman jus tanpa gula adalah satu kewajipan. Ini semua gara-gara terbaca tips cantik Ziana Zain dan Neelofa la. Hihi. Kalaulah mood saya tiada, saya ambil Soya ESP jenis kosong hanya dibancuh air sejuk peti ais sahaja. 

2. Sayangi diri Anda!

Terlebih dahulu sayangkan diri Anda. Dulu kalau ingat balik muka macam dua gambar Faizah ini yang tengah teruk, serius tak pernah nak sayangkan kulit dan dalaman macam yang sekarang ini. 



Macam kulit Faizah ini memang jenis kulit sensitif yang cepat beri reaksi pada makanan. Silap sikit makan, 2 atau 3 minit selepas itu rasakanlah gatal dan bengkak di pipi serta bibir sekali. Tetapi ada juga orang kulit sensitif dia hanya disebabkan masalah sebum yang tidak terkawal menghasilkan minyak di muka dan juga kekeringan pada permukaan kulitnya yang menyebabkan minyak terpaksa mengeluarkannya. Lalu jadilah pembentuk jerawat seperti ini. 

Jadi antara sebabnya rasa macam fobia orang asyik tanya kenapa muka jadi macamni, nak tak nak Faizah laburkan dengan angka besar jugalah untuk beli fully set vitamin Shaklee. Alhamdulillah tempoh setahun setelah kawal pemakanan dan penjagaan kulit di muka, rasalah terbit sangat-sangat menyayangi tubuh sendiri. Faizah sendiri rasa fobia kalau berulang lagi masalah seperti dahulu. Sedih sangat tahu. Hanya mengalami sahaja tahu. 

3. Amalkan pengambilan makanan yang sihat untuk kulit dan tubuh

Ingin kulit yang sihat kita mestilah rajin buat salad sayuran ataupun buah-buahan yang kaya dengan serat yang tinggi dan antioksidan. Kalau salad itu dimakan dengan roti atau wrap wholemeal serius sedap sangat. Overnight Oat pun sedap juga. Kebiasaan saya makan Overnight oat dengan Soya ESP.  Boleh rujuk resepi di SINI

Faizah ada baca juga pada website EH! memberi tips kulit sihat dengan mengamalkan:

  • Oat : Pengambilan bijirin seperti oat bagus untuk penghadaman kerana ia kaya dengan serat gentian. Penghadaman yang sihat dapat membantu menghasilkan kulit yang cerah sempurna. 
  • Buah Beri: Kaya dengan vitamin dan mineral seperti vitamin C, kalsium dan magnesium dan zink
  • Air: Pastikan anda minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari untuk kekal hidrat sepanjang hari. 
  • Sayuran hijau: Sayur seperti bayam kaya dengan vitamin B, D dan E serta zat besi untuk kulit tampil sihat dan berseri. 
  • Oily fish: Ikan salmon dan ikan sardin adalah sumber yang bagus untuk mendapatkan Omega 3, jadi cuba mengamalkan ikan jenis ini dua kali seminggu. 
Serius dengan kesemua tips ini Faizah dah cuba. Memang sah jadi tapi memerlukan konsisten. Tidak konsisten mungkit Faizah masih dalam keadaan jerawat seperti yang dahulu kan. Seram dan fobia bila mengenangkan kembali memori tersebut. 

4. Kulit Lembap

Ini perkara paling utama doktor ajarkan Faizah. Wajib pakai pelembap. Hari itu Kelas Nutrisi dengan Pakar Nutrisi Shaklee pun ada buat pemeriksaan ke atas kulit Faizah. Jenis kulit adalah kering. Pesan beliau suruh makan Omega 6 ( Gla Complex) dan air yang cukup juga. Jika kulit tidak lembap akan beri penyumbang kepada pertumbuhan jerawat. 

Tambah pulak kulit sejak raya, asyik ditumbuhi jerawat dan bila periksa balik memang sah Faizah kurang minum air. Gla complex pun tidak begitu konsisten. Selepas dapat keinsafan daripada kelas tersebut, alhamdulillah sehingga hari ini kulit semakin baik. Syukur sangat tak sia-sia pergi kelas hari itu. 

Selain itu, ada juga petua air kelapa dapat memberi penghidratan lebih pada badan. Ia rendah kalori dan lima kali ganda lebih baik daripada minuman bertenaga. Malah, ia juga bagus untuk kekejangan otot. Namun jangan lupa pula minum air kosong. Seimbangkannya lebih baik. 

Cuma Faizah nak kongsikan sepanjang membaik pulih jerawat, ada juga ambil Performance Drink Shaklee. Hehe. Memang dah lama kaji dah permasalahan kulit pasti ada kaitan dengan kelembapan kulit. Cuma tiada sokongan fakta yang asas. Bila Nutritionist Alice beritahu baru sedar betul langkah-langkah penjagaan kulit yang Faizah buat selama ini. Alhamdulillah. 


5. Buat senaman

Dulu rajinlah juga skipping antara menjadi pilihan Faizah. Cuma sudah menulis di sini terbit pula rasa nak jadikan amalan dahulu main skipping. Haha. Lagipun Anda boleh juga buat larian pecut 20 saat atau turun naik tangga ke. Paling penting keluar peluh kan kalau tidak nanti jadi jerawat yang bakal menyerang di belakang tubuhmu dan muka mu. Lagi seram!

6. Cuba elakkan ini!

Paling wajib Faizah elakkan sepanjang baik pulih jerawat adalah MAKANAN FAST FOOD. Makanan kurang sihat inilah akan meningkatkan Protein Age dalam tubuh yang mengakibatkan kerosakan sel dalaman kita untuk lebih baik. Faizah nak letak asam boi dalam buah pun takut dahulu. Risau radikal bebas lagi tinggi daripada makanan sihat. Dulu sangat susah payah untuk dapatkan kulit sihat yang sekarang. Semuanya bermula dengan ketekadan diri kita untuk tampil sihat, ceria dan diberi peluang nikmat kedua. Alhamdulillah. 

Pastikan Anda makan sayur dan buah-buahan banyak. Biarlah makan berulang kali. Asalkan jangan sesekali ingin memakan jenis makanan kurang sihat. 

7. Manjakan diri pergi spa

Faizah tak pernah pergi spa tapi berspa oleh Pakar Nutritionist Shaklee ada la dengan Set Nutriwhite. Cuma set tersebut tiada sudah hingga ke tahap global. Tidak lama lagi akan coming soon adalah SET YOUTH. Boleh la sesiapa nak berspa sendiri dengan Nutriwhite ni. 


Ujian Klinikal oleh Shaklee


Banyak perubahannya kan? Tapi tunggu. Akan datang akan keluar ni



Ini pun nampak bezanya. Nampak lebih tegang kan?


Inilah set Youth bakal menjadi kegilaan Anda nanti. Hehe

8. Tanggalkan segala kotoran

Macam Faizah buat masker hari-hari dengan Alfafa. Serius best sangat. Sepanjang kulit bermasalah alfafa Shaklee tiada beri masalah pada kulit Faizah untuk dipakai setiap hari sebab Alfafa Shaklee kan dari bahan semulajadi. Jika bahan kimia pastinya Faizah pakai sekali seminggu. Cubalah nanti di rumah. 

9. Tenangkan diri

Sebaiknya rileks sahaja diri. Biasa Faizah akan pastikan diri tidur sebelum jam 11 malam. Jika melebih 11 malam, apa yang Faizah bacalah akan meningkatkan hormon stress dan akan menyimpan lemak. Jadi Anda nak kulit sihat pastikan jaga waktu tidur atau yang ingin tidur awal pun sama. Heheh. 


Ini yang Faizah buat semasa baikkan kulit ini. Pembuangan toksin daripada dalam badan sangat penting. Terdapat banyak cara yang boleh Anda lakukan seperti sauna, mandi wap ataupun hanya menggunakan pelekat detox. Tapi Faizah tiada ambil pelekat ke apa semua ini. Hanya mengamalkan Set Detox Shaklee iaitu Vivix, Alfafa, Peppermint, DTX dan Herblax. 

Seperkara lagi jangan ditambah lagi toksin dengan rokok. Faizah petik daripada website Eh! tadi mengatakan ikut kajian jurnal perubatan Nikotin dan Tembakau, perokok yang mengambil hidangan empat kali sehari berupaya berhenti merokok setahun kemudian. Ini kerana kemahuan untuk memakan sayuran membuatkan rokok tidak menarik, malah kulit pun akan tampil lebih sihat dan tidak lagi kusam.

Ini pula Faizah ingin kongsikan beberapa testimoni. 


TESTIMONI

Wahh! Lawanya kulitnya. Betul la kan orang kata, nak kulit sihat tanpa cela mesti sihatkan sel dalaman dahulu dan ikut 10 tips di atas. Hihi.




Bila kulit sihat tanpa cela macamni, tiadalah nak make up tebal sangat kan. 

Secara ringkasnya ini kebaikan produk:

Soya ESP

-Kulit lebih anjal dan gebu
-Milkbooster
-Memudarkan parut
-Mengawal pertumbuhan jerawat
-Menguatkan akar rambut dan mengurangkan rambut gugur
-Kulit jadi lebih tegang dan sihat
- Kekalkan tenaga untuk jangka masa panjang. Sentiasa kenyang walaupun buat kerja berat
- Menurunkan berat badan
- Menyokong sistem imunisasi badan
-Mengandungi protein yang lengkap
-Menyembuhkan luka
- Melindungi dan menjaga rahim
- Menguatkan ingatan memori

 Vitamin C

-Perlindungan dari sinar UV
-Mengurangkan kesan sunburn
-Membantu melindungi masalah jerawat degil
-Tona kulit lebih sekata
- Menggantikan tisu yang rosak dan sembuh luka
- Mencerahkan kulit secara semulajadi
- Membantu atasi masalah kulit sensitif seperti resdung dan ekzema
- Mengurangkan kedutan dan tanda penuaan - Membantu menghasilkan kolagen dalam badan
- Kulit lebih glowing dan radiant

 Vitalea

-Mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral yang amat penting bagi keperluan tubuh
-Menghasilkan kulit yang lebih sihat
- Meningkatkan kesihatan dan kecergasan secara menyeluruh
- Menyokong jangka hayat hati, usus dan kesihatan mata
- Mengandungi kalsium, fosforus, Vitamin C dan Vitamin D yang penting bagi kesihatan dan pembentukan tulang & gigi yang kuat
- Vitamin B12 penting dalam pembentukan sel sel merah yang membawa oksigen kesemua sel dalam seluruh tubuh
- Mampu untuk menggalakkan kesihatan tulang, payudara, imun sistem, kesihatan jantung, organ reproduktif, kulit, kuku, rambut dan lain-lain .


Ingin kulit cantik lagi boleh memulakan dengan Set Detox yang tinggi serat ini. 


Sebagai contoh seperti testimoni saya sendiri. Boleh rujuk pada link ini Kisah Pengalaman Pengedar Shaklee Negeri Sembilan.




Sumber Google: Orang yang sama kan?


Sumber Google: Serius lawa sungguh kulit beliau. Kalau kulit muka Anda berlekuk nak bestlah kan kasi anjal permukaan tersebut dengan ambil Vivix dan Collagen sekali. 

****************

CARA PEMBELIAN ESELL

■ Anda perlu baca pada pautan surat ini . InsyaAllah Faizah adalah pengedar Shaklee yang sah dan telah menjadi ahli berdaftar sejak tahun 2013.


■ Sebelum Anda membelinya, pastikan vitamin ini sesuai dengan diri Anda kerana produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Dapatkan nasihat daripada doktor jika Anda mempunyai permasalahan penyakit dan setelah ketahui jenis petanda atau simptom mungkin boleh merujuk dengan Pengedar Shaklee yang sah untuk diketahui mana satu vitamin yang sesuai untuk mengurangi simptom tersebut. 


■ Anda juga boleh merujuk rangkaian produk Shaklee di laman website Shaklee Malaysia


■ Info wajib dibaca: 


Postage Semenanjung/Sabah Sarawak: RM10.60/RM21.20


Free Membership: Membuat pembelian sebanyak 200 point uv dari mana-mana hasil jumlah dari produk. Setiap produk mempunyai point uv tersendiri. Contohnya Omega Guard adalah 33 uv.


Free Postage: Jika ingin keahlian sekali free postage, pembelian adalah dari RM800 ke atas.


Jenis Penghantaran: Citylink dan Gdex. (Kawasan Felda dan pendalaman biasa tidak masuk) Jika inginkan perkhidmatan poslaju, boleh beritahu Faizah di whatsapp.


■ Baca dan fahami langkah-langkah pembelian ESELL di sini: 


1. Klik pada pautan ESELL 


a) SENARAI KESEMUA VITAMIN

2. Seterusnya akan ke pautan website Shaklee yang selamat untuk prosess tempahan dan bayaran yang sangat mudah. Di halaman pertama adalah berkenaan Terma dan Syarat yang dinyatakan sebagai tanda Agree. Klik tandaAgree jika anda bersetuju untuk meneruskan, pastikan nama dan alamat adalah disemak betul semasa pembelian nanti.


● Anda diberi 48 jam selepas menerima barang untuk membuat sebarang aduan jika barang yang diterima adalah berlaiman dari yang ditempah melalui online. 


● Jika Anda menerima barang yang rosak, 3 hari tempoh yang diberi untuk dikemukakan semula kepada pihak Shaklee Product di cawangan-cawangan berdekatan Anda atau Anda boleh sahaja Contact Faizah tentang hal ini dengan memberikan gambar slip kertas  produk yang diselitkan di dalam kotak yang tertera nombor invoice dan gambar produk yang baru dapat. 


Tambahan lagi, jika Anda nak dapatkan vitamin keesokkan harinya, sebaiknya submit order ini sebelum jam 3 petang. InsyaAllah akan sampai esok harinya. 


3. Selepas menekan klik Agree tadi, Anda akan ke Halaman Senarai Produk.Senarai ini turut menyatakan harga produk dan kuantiti produk boleh diubah mengikut keinginan Anda. 


4. Seterusnya selepas Anda memilih vitamin yang ingin dibeli, Anda perlu klikCheckout untuk terusksn ke Halaman Alamat & Nama untuk lokasi penghantaran. 


5. Selepas semua maklumat diisi, Anda boleh klik Continue untuk ke Halaman Pengesahan Pesanan. Pesanan ini akan dihantar melalui hanya GDEX atau Citylink. Harap Anda selesa dengan perkhidmatan yang dipilih oleh Shaklee ini. 


6. Setelah itu, Anda perlu klik Proceeed For Payment untuk membuat pembayaran melalui Kad Kredit atau Kad Debit. 


7. Di Halaman Pembayaran, Anda perlu kemukakan maklumat kad diperlukan dan klik Confirm Payment.


8. Selepas klik Confirm Payment, kebiasaaannya Anda akan melalui laman web dari pihak Bank yang tertera pada Kad Anda untuk proses pengesahan melalui penghantaran PIN MSOS CODE ke telefon bimbit. PIN MSOS CODE ini seperti CODE TAC  untuk transaksi pemindahan banm ke bank seperti kita biasa buat di maybank2u atau cimbclicks.


9. Selepas pembayaran BERJAYA dibuat,emel pengesahan pembelian atau invois akan dihantar ke emel Anda sebagaimana emel yang Anda isi di Halaman Alamat  & Nama. 


TAHNIAH tersaksi Anda BERJAYA. 


Jangan lupa selepas Anda buat belian, whatsapp Faizah untuk dapatkan konsultasi dan berikan juga nombor invois Anda untuk rujukan Faizah. Lagi satu perkara, nombor tracking dari Citylink atau Gdex yang Anda beli secara ESELL boleh dapatkan daripada Faizah ya. Itu kan hak Anda perlu tahu. Biasa akan update dalam masa 24 jam di dalam sistem.


*************************


Jika ada mempunyai masalah kulit ke dan ingin #ShakleeEffect? 



Sekarang Faizah mencari dan beri peluang kepada 15 orang untuk dibantu dari segi kulit dan juga menjana pendapatan bersama Team #TWFSK

Apa yang best dengan membina karier dengan Shaklee ialah: 

✔Gaji hari-hari (Untung runcit dari jualan. Hehe)

✔Gaji setiap bulan ( Kami panggil Bonus. Bonus naik dah ni. Alhamdulillah)

✔ Road to Car Bonus

✔ Road to Master Coordinator

✔ Trip Tajaan Shaklee Umrah

✔ Trip Melancong (Naik Cruise, Bangkok) 

Best tak? 


Jika Anda berminat dengan produk & keahlian Shaklee,

Hubungi Faizah seperti details di bawah:

Shaklee Independent Distributor


Faizah Syakira
FB: Faizah Syakira
IG: Faizah.syakira
Page: Kisah Kulit Berjerawat
Page : Kesihatan Keluarga dan Pemakanan
Tel : 0136625745 ( Whatsapp)


COD: Bahau & sekitarnya


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...